hayal et tasarla, yenilikçi ol, ilerle...

"Surakarta" Oyunu

Arkadaşlar, A4 formundaki bu oyununu, biraz daha günü kurtarmak amaçlı yaptım... Oyun taşları olarak öğrenciler bozuk para, küçük taş, düğme, boncuk vs. getirerek oynuyorlar. O da olmazsa kağıtları topak yaptırarak çözüm bulunabilir. Neden böyle bir şey yaptın Mürsel hocam diyenler varsa nedenini "Satranç" Oyunu A4 Kağıdında adlı blog yazımda okuyabilirsiniz. Hatalı veya geliştirilmesi gerekli dediğiniz kısımlar varsa bana özelden mesaj atabilir veya yorumlara yazabilirsiniz.

Surakarta oyunu, çok bilinmeyen Endonezya kökenli bir oyundur. Adını Endonezya’nın Java adasında bulunan tarihi Surakarta şehrinden almıştır. Ancak oyun yurt dışında roundabouts ismiyle de biliniyor. Ülkemizde daha çok surakarta ismi yaygındır. Surakarta oyunu her ne kadar Endonezya kökenli olsa da modern olarak ilk Fransa’da piyasaya sürülmüştür. 1970’li yıllardan itibaren popülaritesi artsa da ülkemizde hala yeteri kadar bilinmiyor maalesef. Fakat Millî Eğitim Bakanlığının akıl ve zekâ oyunları dersi koyması sebebiyle öğretmenler tarafından da bir miktar bilinir hale geldi. Çünkü harika bir zekâ oyunu Surakarta. Bu yüzden, bu oyunu bilmenizi istiyoruz ve Surakarta oyunu nasıl oynanır anlatmak istiyoruz. Hadi başlayalım.

Surakarta Oyunu Nasıl Oynanır?

  1. Surakarta oyununun oyun platformu biraz değişik. Klasik oyun platformları genelde 8×8’lik karelerden meydana gelir. Ama Surakarta oyununa baktığınızda platformda dairesel şekillerin olduğunu da göreceksiniz. Bu dairesel şekillerin nasıl kullanıldığına birazdan değineceğiz.
  2. Surakarta oyununda her oyuncunun 12 taşı bulunur ve platformun en öndeki noktalarına dizilerek oyuna başlanır. Oyuna kimin başlayacağının belirlenmesi için yazı tura atılır ya da kura çekilir. Yani herhangi bir taşın diğer taşa üstünlüğü yoktur.
  3. Oyuna başlayan oyuncu taşını tek birim olmak kaydıyla yatay, dikey ya da çapraz olarak hareket ettirebilir.
  4. Rakip oyuncunun taşının üzerinden atlanamaz. Bu tarz hamlelerle rakibin taşı da yenemez. Rakibin taşını yemek için daireleri kullanmalısınız. Dairede en az tam bir tur attıktan sonra rakibin taşını yiyebilirsiniz. Birden fazla dairede rakibin taşını yemek için dolaşılabilir. Bunda herhangi bir kısıtlama yoktur.
  5. Surakarta oyunu başlangıcında taşlar bu şekilde dizilmelidir.

Surakarta Oyunu Kazanımları:

  1. Surakarta oyunu sayesinde öncelikle strateji becerilerinizi geliştirmiş olacaksınız. Ayrıca dairesel hareket yapma zorunluluğu yüzünden görsel algı becerileriniz de gelişecek. Ayrıca oyun iki kişi arasında oynandığı için iletişim becerileri de gelişebilir.
  2. Oyunu kazanmak için her an dikkatli olmanız gerektiği için dikkat ve konsantrasyon üzerinde de ciddi etkileri vardır.
  3. Hızlı ve mantıklı karar alma mekanizmasını kuvvetlendirir.
  4. Son olarak ise olaylara farklı bir bakış açısından bakmanıza olanak sağlar.

Kaynak: https://www.ilkokulmarket.com/surakarta-oyunu-nasil-oynanir/

#Surakarta #zeka #zekaoyunları #teknolojivetasarım #teknolojitasarım #teknolojitasarimci